Zdevastovanú budovu bývalej škôlky na Kúpeľnej ul. chcú majitelia zbúrať

14.07.2009 Prešov

Prešov 14. júla (TASR) – Zdevastovaný objekt bývalej materskej školy na Kúpeľnej ulici v Prešove sa bude búrať. Primátor Pavel Hagyari informoval médiá, že spoločnosť, ktorej vlastníkmi sú poľskí štátni občania, ...
Podľa Hagyariho má vraj firma vypracovanú štúdiu na výstavbu multifunkčného centra. Na týchto pozemkoch v užšom centre mesta uvažuje o výstavbe bytov, kancelárskych priestorov, obchodov a nových parkovacích miest.
Areál bývalej škôlky je už niekoľko rokov v dezolátnom stave a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre deti z okolia a blízkej základnej školy, keďže nie je dostatočne zamedzený prístup do objektu a môžu do neho bez problémov vojsť. Dvere a okná objektu sú porozbíjané a výrazne sú poškodené aj vnútorné priečky, čo mohlo narušiť statiku.
Na zlý stav a vyčíňanie vandalov, ktorí sa tu zdržiavajú v nočných hodinách, upozorňovali niekoľkokrát samosprávu aj obyvatelia tejto časti mesta. Celý areál je zarastený burinou, je tu množstvo odpadu, a preto hrozí premnoženie hlodavcov.
Radnica sa preto rozhodla prijať radikálne riešenie a v máji udelila majiteľovi najvyššiu možnú pokutu vo výške 6.639 eur (200.000 Sk). Hagyari tvrdí, že samospráva mala s touto firmou problémy už v predchádzajúcom roku, pretože nezaplatila daň z nehnuteľností. Tú vymáhali prostredníctvom exekútora.
V priebehu júna spoločnosť reagovala na výzvu mesta a podľa primátora by mala objekt zbúrať do šiestich mesiacov, pokutu však zatiaľ neplatila. \"Dohodli sme sa, že je možné túto pokutu znížiť v prípade, ak budú veľmi promptní a zabezpečia, aby sa tam už tie kriminálne živly nepohybovali. Dávam prednosť reálnemu riešeniu problémov, ktoré trápia občanov, pred udelením pokuty, \" konštatoval Hagyari. Zároveň dodal, že ak firma nebude urýchlene konať, mesto je pripravené podať ďalší návrh na exekúciu.
 

Vyberte región